HUISLITURGIE IN CORONA-TIJDEN – 29/11/2020

Nav de corona-maatregelen kan de gemeenschap tijdelijk niet meer samen komen in de vertrouwde Minnewaterkapel. Er werd beslist om over te stappen naar een huisliturgie. Elke abonnee op de nieuwsbrief krijgt de link doorgestuurd met de teksten en de muziek voor de volgende viering.

Op zondag om 10u30 of op een ander moment dat je past kan wie wil van thuis uit met deze insteek aan de slag, in de wetenschap dat de rest van de gemeenschap met haar of hem verbonden is.
Beste vrienden van de Lier
Beste tochtgenoten

We starten dit weekend de Advent. Heel voorzichtig. Met één kaarsje.
Uitzien en verwachten. Maar naar wat?

Een tijd waar corona onder controle is?
Een tijd waar gerechtigheid en vrede is?
Een tijd waar elke mens ten volle mag leven?
Een tijd van verzoening?
Een tijd van heelheid van de schepping?
Een tijd van…

Eén kaarsje is genoeg. Licht in de duisternis. Vlam die niet dooft.

We hebben er met de stuurgroep voor gekozen om in deze advent een heel divers aanbod te doen van huisliturgie. Misschien de wat ‘vaste paden en orde van dienst’ verlaten en de voorganger een heel eigen keuze te laten maken vanuit zijn of haar spiritualiteit. Vanuit een verbondenheid met een bepaalde organisatie of gemeenschap, vanuit een link met een bepaald thema, vanuit een heel persoonlijk aanvoelen… als een kans om elkaar nog beter leren kennen.

Zelf bied ik het avondgebed van de Taizé-gemeenschap aan als huisliturgie voor dit weekend. Ik ben er al een aantal keer geweest op retraite, alleen of met een groep jongeren. Enkele jaren geleden fietste ik met 8 vrienden van thuis tot daar…(langs een schitterende fietsroute richting Compostela). Een dankbare herinnering.

Daarnaast ben ik ook sterk verbonden met 4 broeders van Taizé die in Mymensingh, Bangladesh gemeenschap vormen en zich inzetten voor de allerarmsten en verschoppelingen. Hun eenvoud, liefde en aanwezigheid temidden veel ellende is voor mij een licht in de duisternis. Met mijn vzw Banglabari steunen we hen ook graag.

Zowel in de eerste lockdown als nu heeft deze broedergemeenschap in Frankrijk ervoor gekozen om elke avond het avondgebed live te streamen. Ze doen dit vanuit een kleine gebedsruimte omdat ze ook niet meer als volledige gemeenschap kunnen samenkomen in de grote kerk.

Op zaterdagavond is er altijd een mooie verrijzenis- & lichtviering en zijn we gemiddeld met zo’n 3000 mensen verbonden. Het is een van de enige vormen van online liturgie die ‘werkt’ voor mij. Ik voel me echt verbonden, zing en bid mee, maak het stil… De liederen werken als mantra’s door. Ik voel me gedragen.

Eén kaarsje is genoeg. Licht in de duisternis. Vlam die niet dooft. Dat geloof ik.

Ik wens jullie allemaal een mooie advent toe!

Verbonden,
Rik

——————-

Hieronder vind je de link naar het zaterdagavondgebed van 28 november, de teksten die gezongen en gelezen worden vind je onder deze link (lees verder onder het filmpje).

Er is een Youtubekanaal waar je de vieringen kan meebeleven (onder ‘uploads’ vind je de laatste vieringen). Wie een account heeft, kan de viering ook volgen op de Facebookpagina of Instagram van Taizé.

—————–

Bij leven en welzijn, tot volgende week zondag!

—————–

Deze viering werd ons aangereikt door Rik Cloet en de gemeenschap van Taizé. Kevin Mouton zorgde voor de vertaling van de teksten, Patrick Delanoeye voor de website.

Via deze link is het mogelijk opmerkingen te bezorgen over deze en vorige viering(en).

—————–